A Microsoft története egészen az 1970-es évekbe nyúlik vissza. Hogyan és hol kezdődött pontosan? Megtudhatod az alábbi cikkünkből.

Milyen vállalat a Microsoft?

A Microsoft egy nemzetközi számítógépes tech cég, mely szoftver termékek színes kínálatát fejleszti, licenszeli és támogatja számítógépes felületek számára. Legjövedelmezőbb termékeik a Microsoft Windows operációs rendszer és a Microsoft Office irodai és otthoni alkalmazáscsomag.

A jelenlegi tőzsdei árfolyam szerint a világ legnagyobb értékű cége. Monopolhelyzete miatt sokan bírálják is, illetve az ezzel való visszaélés miatt már számos pert elvesztett az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is.  Működése fennállása óta a cég négy dollármilliárdost termelt ki, dolgozóik között pedig többen is dollármilliókat halmoztak fel karrierjük során. 

Hogyan indult a Microsoft története?

1975. április 4-én indult a cég, akkor még „Micro-Soft” néven, kötőjellel elválasztva, azzal a céllal, hogy egy értelmezőprogramot fejlesszenek és adjanak el az Altair 8800 felületeire. A Microsoft az 1980-as évek közepén vette át az asztali számítógépek operációs rendszereinek vezetését, amikor piacra dobta az MS-DOS-t, melyet számos további operációs rendszer követett, köztük széles körben elterjedt, a legtöbb mai személyes és irodai számítógépen futó Windows 10.

Ezzel meg is valósították elképzelésüket, hiszen az eredeti célkitűzésük az volt, hogy minden asztalon, háztartásban legyen egy Microsoft szoftverrel működő számítógép. Az alapító Bill Gates 1998-ban átadta a cég vezetését Steve Ballmernek, és ő maga a háttérbe vonulva figyelte és irányította a tevékenységeket, 2008-tól kezdődően pedig csak a fontosabb projekteknél működik tanácsadóként. 

És a folytatás…

A cég nem csak operációs rendszerek területein terjeszkedik, hanem kábeltévé csatornák és internetes portálok részvényeivel és tulajdonjogaival is rendelkezik. Hardware eszközöket is értékesít, mint a Microsoft egér, Microsoft billentyűzet. Ezen kívül telefonok, zenelejátszók, okosórák, VR-szemüvegek és játékkonzolok színesítik a palettát, mint például az Xbox One vagy az Xbox S (a 2021-es év legkeresettebb játékkonzola, megelőzve minden vetélytársát).

A Microsoftot története során számos kritika érte. Az egyik ilyen az, hogy akadályozza a gazdasági versenyt azzal, hogy kizárólag olyan szoftvereket állít elő, amelyek semmilyen más szabvánnyal nem kompatibilisek, és ezzel is monopolhelyzetét erősíti, mivel mindenki másnak hozzá kell alkalmazkodni, vagy legalábbis külön tekintettel kell lenni rájuk a fejlesztések során.

Forrás: https://microsoft.fandom.com