Az Excel Microsoft által létrehozott táblázatkezelő program. Függvények, számolások és egy programnyelv segítségével vált a világ vezető táblázatkezelő programjává az 1993-as 5. verziója óta. Az Excel története.

Excel története – a kezdetek

A Microsoft eredetileg egy Multiplan nevű programot mutatott be 1982-ben, mely nagy népszerűségnek örvendett a Lotus 1-2-3 megjelenéséig. Ez a versengés motivációt adott egy új program fejlesztéséhez, amit Excelnek neveztek el, és ami hivatott volt, Doug Klunder szavaival élve, “mindenre, amire az 1-2-3, csak éppen annál jobb lesz”.

Az Excel első verziója 1985-ben jelent meg és azonnal lekörözte az 1-2-3-at, illetve hozzásegítette a Microsoftot a számítógépes szoftver fejlesztők közötti első helyéhez.

Megjelenését követően azonnal jogi akadályokba ütközött, mivel már létezett egy szoftvercsomag “Excel” néven. Emiatt a cég arra kényszerült, hogy átnevezze a programot Microsoft Excelre. Később azonban felvásárolták a név jogait, és a program megint egyszerűen Excel néven futott.

Ebben volt az első az Excel

A Microsoft táblázatkezelője volt az első, amelyik lehetővé tette, hogy a felhasználók szerkesszék és formázzák a táblázatok kinézetét (betűtípusok, kiemelések és cellastílusok), és megjelent az intelligens cella-újraszámítás is, ahol csak a módosítandó cellától függő cellák frissülnek (a korábbi táblázatkezelő programok folyamatosan egy adott felhasználói parancsra vártak).

1993 óta a program a Visual Basic for Applications (egy megvalósítása a Microsoft esemény-vezérelt programnyelvének) segítségével automatizál feladatokat és a felhasználó által meghatározott függvényeket a táblázatokban.

Az Excel tanulható

Elsőre talán bonyolultnak tűnhet az Excel táblázatkezelő. Azonban mint minden program használatának elsajátításához, ehhez is csak megfelelő mennyiségű gyakorlás szükségeltetik. Ezt akár saját magad is meg tudod oldani, ha van rá időd, hogy olvasgass, böngéssz a különféle segédanyagok között. Ha azonban hatékonyan szeretnéd elsajátítani az Excel használatát, akkor érdemes részt venned egy Excel oktatáson, de választhatsz online Excel tanfolyamot is.

Forrás: microsoft.fandom.com