Minden irodai, és (a pandémiának köszönhetően) lassan az összes otthoni használatban álló számítógépen megtalálható a Microsoft Office valamelyik verziója. De hogyan is indult az egész? A Microsoft Office története.

A Microsoft Office története – a kezdetek

Az egymással kompatibilis programok széles palettájával rendelkezik a programcsomag, mint például a Word, az Excel vagy a PowerPoint, melyek mára már irodai vagy iskolai munkához egyaránt elengedhetetlenné váltak. Olyannyira, hogy világszinten a szoftver több mint egymilliárd aktív felhasználóval rendelkezik. Jelenleg számos csomagkínálat érhető el különböző szolgáltatásokkal, ám a kezdetekben ezeknek csak töredéke alkotta az Office részét.

A szoftver fejlesztését Bill Gates, a cég egyik alapítója 1988-ban jelentette be. 1990 novemberében jelent meg a Microsoft Office legelső verziója, mely tartalmazta a Word 1.1-es, a Excel 2.0-ás és PowerPoint 2.0-ás verzióit. A szoftver sikerét az is jelzi, hogy a megjelenés évében a Microsoft vált az első céggé, akik elérték az évi egymilliárd dollár értékű eladást.

Office frissítések

  • Az első jelentős frissítés 1992-ben érkezett, eredetileg Microsoft Office 3.0 néven, ám később átkeresztelték Microsoft Office 92-re. Az ekkor megjelent csomag már magába foglalta a Microsoft Mail programot, és a korábban is meglévő programok továbbfejlesztett verzióit.
  • Ezt követte a Microsoft 4.3-as verziója 1994-ben, a régi programok frissített, optimalizált verzióival, illetve a Pro csomagban először jelent meg az Access is.
  • A Windows 95 három Office-verziót támogatott: az azonos névre hallgató Office 95-öt, majd az Office 97-et és az 1999-es megjelenésű Office 2000-t. Ez utóbbi volt az utolsó kiadás, mely még nem tartalmazott Product Activation-t (termékaktiválást 1) vagy Office Genuine Advantage-t (program, amely megkövetelte, hogy a Microsoft Office szoftver felhasználói érvényesítsék a Microsoft Office példányát a nem kritikus frissítések és egyéb letöltések, például kiegészítők és minták letöltéséhez 2).
  • 2001-ben jelent meg a Word, az Excel és a PowerPoint 2002-es kiadását tartalmazó Office XP, melyet a jövőben is használatos, Windows XP ikonjait megjelenítő Office 2003 követett. Ez a verzió vált a valaha legtöbbet használt Microsoft Office verzióvá.
  • Az Office 2007-es frissítés lehetővé tette a felhasználok számára, hogy könnyen és gyorsan szerkeszthessenek hivatalos dokumentumokat a ribbon interface segítségével (egy grafikus vezérlőelem, több fülre elhelyezett eszközsor készlet formájában 3).
  • Az Office 2010 és a 2012-ben ezt követő Office 365 verziók előtérbe helyezték a kapcsolattartást és az egyszerűbb megosztást, így a dokumentumok több készülékről is elérhetővé és szerkeszthetővé váltak felhőszolgáltatásokon keresztül. Ezzel egyidejűleg megjelenik a Touch Mode 4, megkönnyítve az érintőképernyős felületeken történő szerkesztést. Ezekben a verziókban már megtalálható a ma használt programok nagy része, így a OneNote vagy a OneDrive is.
  • A 2016-os frissítés sok újdonságot nem hozott magával a teljes érintőképernyőre való optimalizáción kívül, és a 2019-es verzió is csak a három alapprogramban jelentett változásokat.

A legfrissebb Office verzió

A legfrissebb verzió, a Microsoft 365 jelenleg bármilyen eszközre elérhető, felhőalapú szolgáltatás, melyben alapvetően minden szerkesztés OneDrive-on keresztül történik, helyi mentések helyett. Így ezek a dokumentumok már a OneDrive applikációjában vagy webes felületén érhetőek el minden esetben. Kompatibilis az Office 2013, 2016, 2019 és 2021-es verziójával.