Excel táblázatkezelőben dolgozva szükséged lehet gyors segítségre. A munkavégzéshez  leggyakrabban  használt Excel függvények, Excel képletek bemutatásával ezek hatékonyabb alkalmazásában szeretnék neked segíteni. Magyar nyelven bemutatom hogyan tudsz elboldogulni az Excel számolás útveszőiben. Ebben a cikkben az Excel kivonás képlettel foglalkozunk.

Mi a képlet és mi a függvény?

  • A képlet: Összefüggéseket leíró kifejezés.  A képletekkel számtani műveleteket végezhetünk: összeadás, kivonás vagy összehasonlítás. Ha a munkalap valamely cellájában számított értéket akarunk megjeleníteni akkor képletet használunk. A képlet kiegészülhet függvényekkel is.
  • A függvény: olyan matematikai összefüggés, amelyben egy tényező értéke vagy változása meghatározott törvényszerűség szerint függ,  egy másik tényező értékének megváltoztatásától bizonyos határok között.

A képlet  az Excel táblában mindig egyenlőségjellel (=) kezdődik. A képlet elemei az operátorok (összeadásjel, osztásjel stb.)  és az állandók ( számok argumentumok ) kombinációja. A képlet célja egy új érték előállítása. A képlet olyan egyenlet, amelynek eredménye megjelenik a cellában.

Excel képlet eredménye

Ha rákattintunk egy olyan cellára, amit valamely egyenlet eredményeképpen kaptunk, akkor a képlet kiíródik  a Szerkesztőlécen.

A függvények listáját megtalálod a Képletek  menüben a Függvénytár csoportban, kategóriákra bontva

Excel függvénytár

 

Az Excel kivonás képlet alkalmazása

A kivonás műveletet többféle módon lehet végrehajtani.
Gyakorláshoz használd a letölthető gyakorló Excel táblázatot

1. Excel kivonás képlet  beírása cellába

Ehhez a művelethez a (mínuszjel) operátort. kell használni.

Például ha az   =10-2    képletet beírod egy cellába, akkor az enter lenyomása után  abban a cellában a 8 érték fog megjelenni.

Excel kivonás beírása cellába

2. Számok kivonása tartományban

FONTOS!  Az Excel nem tartalmaz kivonás függvényt!
Helyette a SZUM függvényt lehet használni úgy, hogy a kivonandó számokat negatív előjellel írjuk be az összeadásba. például   
A =SZUM(20;-5;15;-6) képlet eredménye  24.

Jelöld  ki a C11 üres cellát. Írj be egy egyenlőségjelet (=), majd írd be a SZUM  függvényt. A C5 cella értékéből  ki akarjuk vonni a  C6-C9 tartomány  értékét, ezért a pozitív és negatív  számokat összeadjuk. Az  összeadáshoz.íÍrj be egy ( egy nyitó zárójelet Jelöld ki a C5-C9 cellatartományt, majd írj be egy ) egy záró  zárójelet. Nyomd le az Enter billentyűt az eredmény megjelenítéséhez.

Kivonás SZUM negatív számmal

3. SZUM  függvény használata, kivonás képletben pozitív cellaértékek esetén

Ebben az esetben a C5 értékből kivonjuk a C6:C9 tartomány összegét, úgy hogy az összeadáshoz használjuk a SZUM függvényt, így a kivonás képlet lerövidül.

Kivonás tartomány összeg

Ha mindent jól csináltál  az Excel elvégzi a kivonást és a C11 cellában megjelenik a kivonás eredménye.
Így  megtanultad az Excel kivonás képlet használatának több módját is. A kivonás akkor sikeres ha a cellákban számok szerepelnek. A gyorsabb munka érdekében érdemes a függvény varázslót használni.

4. Excel kivonás képlet használata gyors másolással

A példában szereplő jobb oldali E oszlop értékeiből vonjuk ki a bal oldalon szereplő F oszlop értékeit. Először végezzük el az  =E5-F5 műveletet, majd a cella jobb alsó sarkát megragadva az egérrel húzzuk lefelé a kijelölést.

Kivonás másolással
Kivonás másolása - relatív tartomány

Az Excel minden egyes sorban végrehajtja a  kivonás műveletet.

Ha ismereteidet tovább bővítenéd Excel témában, akkor érdemes belevágni egy online Excel tanfolyamba vagy Excel oktatásba, ahol az alapoktól kezdve akár a profi szintig is eljuthatsz.