Excel táblázatkezelőben dolgozva szükséged lehet gyors segítségre. A  munkavégzéshez  leggyakrabban  használt Excel függvények, Excel képletek bemutatásával ezek hatékonyabb alkalmazásában szeretnék neked segíteni. Magyar nyelven bemutatom hogyan tudsz elboldogulni az Excel számolás útveszőiben. Ebben a cikkben az Excel összeadás képlettel foglalkozunk.

Mi a képlet és a függvény?

  • A képlet: Összefüggéseket leíró kifejezés.  A képletekkel számtani műveleteket végezhetünk: összeadás, szorzás vagy összehasonlítás. Ha a munkalap valamely cellájában számított értéket akarunk megjeleníteni akkor képletet használunk. A képlet kiegészülhet Excel függvényekkel is.
  • A függvény: olyan matematikai összefüggés, amelyben egy tényező értéke vagy változása meghatározott törvényszerűség szerint függ,  egy másik tényező értékének megváltoztatásától bizonyos határok között.

A képlet  az Excel táblában mindig egyenlőségjellel (=) kezdődik. A képlet elemei az operátorok (összeadásjel, osztásjel stb.)  és az állandók ( számok argumentumok ) kombinációja. A képlet célja egy új érték előállítása. A képlet olyan egyenlet, amelynek eredménye megjelenik a cellában.

Excel képlet eredménye

Ha rákattintunk egy olyan cellára, amit valamely egyenlet eredményeképpen kaptunk, akkor a képlet kiíródik  a Szerkesztőlécen.

Az Excel függvények listáját megtalálod a Képletek  menüben a Függvénytár csoportban, kategóriákra bontva

Excel függvénytárAz Excel összeadás képlet alkalmazása 3 módszerrel


Az összeadás műveletet többféle módon lehet végrehajtani.
Gyakorláshoz használd a letölthető gyakorló Excel táblázatot

1. Excel összeadás képlet  beírása cellába

Összeadáshoz jelöld  ki az F7 cellát, írd be a  =D6+D7   összeadás képletet, majd nyomd le az Enter billentyűt. Megkapod az összeadás eredményét, az összeadás képlet kiíródik a szerkesztőlécben

Excel összeadás képlet beírása

2. Beépített összeadás  függvényt tartalmazó képlet megadása  =SZUM() függvény

Jelöld  ki a C12 üres cellát. Írj be egy egyenlőségjelet (=), majd írd be a SZUM függvényt. Az ÁR oszlop összeadásához. Írj be egy ( egy nyitó zárójelet.  Jelöld  ki a C5-C9 cellatartományt, majd írj be egy ) egy záró  zárójelet.

Excel összead függvény beírása

Nyomd le az Enter billentyűt az eredmény megjelenítéséhez.

3. Összeadás függvény használata, a  Függvény beszúrása párbeszédpanel segítségével

Függvényt tartalmazó összeadás képlet készítésénél a Függvény beszúrása párbeszédpanel segítségével is elvégezheted a műveletet..  Példánkban a C12 cellát kijelöljük majd kattintunk a Függvény beszúrása gombra. 

Excel függvény beszúrása gomb


Válaszd ki a SZUM függvényt az előugró  Függvény beszúrása párbeszédpanelen.

SUM függvény kiválasztása

Ez után, az Excel elindítja a függvény varázslót, jelöld ki a cellákat  amelyeket össze akarsz adni

Excel függvényargumentumok

A C5:C9 cellatartomány kijelölése után kattints vissza a függvényargumentumok  ikonra, majd
az ablak alsó szélén  kattints a KÉSZ gombra!

Excel összeadás

Ha mindent jól csináltál a C12 Cellában megjelenik a kijelölt tartományban szereplő számok (argumentumok) összege.

Ezzel megtanultad az Excelben legtöbbet használt, Excel összeadás képlet használatának több módját is. Az összeadás akkor sikeres ha a cellákban számok szerepelnek. Nagy mennyiségű szám összeadása esetén érdemes a függvény varázslót használni.

Ha ismereteidet tovább bővítenéd Excel témában, akkor érdemes belevágni egy online Excel tanfolyamba vagy Excel oktatásba, ahol az alapoktól kezdve akár a profi szintig is eljuthatsz.