Excel táblázatkezelőben dolgozva szükséged lehet gyors segítségre. A  munkavégzéshez  leggyakrabban  használt Excel függvények, Excel képletek bemutatásával ezek hatékonyabb alkalmazásában szeretnék neked segíteni. Magyar nyelven bemutatom hogyan tudsz elboldogulni az Excel számolás útveszőiben. Ebben a cikkben az Excel osztás képlettel foglalkozunk.

Mi a képlet és a függvény?

  • A képlet: Összefüggéseket leíró kifejezés.  A képletekkel számtani műveleteket végezhetünk: összeadás, szorzás vagy összehasonlítás. Ha a munkalap valamely cellájában számított értéket akarunk megjeleníteni akkor képletet használunk. A képlet kiegészülhet függvényekkel is.
  • A függvény: olyan matematikai összefüggés, amelyben egy tényező értéke vagy változása meghatározott törvényszerűség szerint függ,  egy másik tényező értékének megváltoztatásától bizonyos határok között.

A képlet  az Excel táblázatban mindig egyenlőségjellel (=) kezdődik. A képlet elemei az operátorok (összeadásjel, osztásjel, perjel  stb.)  és az állandók ( számok argumentumok ) kombinációja. A képlet célja egy új érték előállítása. A képlet olyan egyenlet, amelynek eredménye megjelenik a cellában.

Excel képlet eredménye

Ha rákattintunk egy olyan cellára, amit valamely egyenlet eredményeképpen kaptunk, akkor a képlet kiíródik  a Szerkesztőlécen.

A függvények listáját megtalálod a Képletek  menüben a Függvénytár csoportban, kategóriákra bontva

Excel függvénytár

Az Excel osztás képlet alkalmazása több módszerrel

Fontos: Az Excelben nincs OSZTÁS függvény!

Az osztás műveletet többféle módon lehet végrehajtani.
Gyakorláshoz használd a letölthető gyakorló Excel táblázatot

1.  A cellákban lévő számok osztása

Az Excel osztás képletben  használd  a / (perjel) operátort.

Ha például  az  =10/5  képletet  beírod egy tetszőleges cellába, és megnyomod az Entert,  a cella a 2-t jeleníti meg.

Fontos: mindig írj be egyenlőség jelet (=) a cellába, mielőtt a képletet begépeled.  Ez azért szükséges az Excel osztás képletben, mert ha nem egyenlőség jellel kezded a képletet, akkor az Excel a beírt karaktereket, számokat  dátumként fogja értelmezni.  Például ha beírod magában hogy  5/26, az Excel a 26.máj. adatokat jeleníti meg a cellában.   Ha pedig beírod  a 12/34 értéket, akkor az Excel először konvertálja ezt az értéket 1934.12.01.-re, és a cellában már  december 1-ként  jelenik meg.

2.  Cellahivatkozások használata az Excel osztás képletben

A képletbe nem csak számokat lehet beírni, ahogyan az első módszernél megmutattam, hanem cellahivatkozásokat is használhatunk. (például  B4 vagy C3) Így  a megadott cellában szereplő szám értékét fogja figyelembe venni az Excel.

Példa:

A korábbi táblázatunknál maradva, számítsuk ki hogy ha ismerjük a termékek eladásából befolyó pénz összegét, és ismerjük, hogy mennyi darabot adtunk el, akkor egy osztás képlettel kitudjuk számítani hogy egy darab terméknek mennyi volt az ára.   Írjuk be a következőt  =B4/C4 majd ENTER.  Megjelenik az eredmény. Ha jól csináltad és a  letölthető mintafeladatot használtad akkor 38 lesz.

Osztás cellahivatkozás

Nem kell egyenként beírnod a képletet minden sorba. A D4 Cella jobb alsó sarkában levő fekete kis négyszöget válaszd ki bal egér gombbal, rákattintva és a gombot lenyomva tartva húzd lefelé az egeret, így válaszd ki az alatta levő 4 cellát, majd engedd el az egér gombját. Az Excel osztás képletek bemásolódnak és kiszámolják a többi termék egységárát is.

Excel osztás képlet másolása

3. Több szám osztása egy állandó számmal

Feladatunk az hogy egy 4 számot tartalmazó oszlop minden értékét  el kell osztani egy másik cellában lévő számmal. Ebben a példában az osztáshoz használt állandó szám a 4, amely a H14 cellában található.

Itt jeleznünk kell az Excel felé hogy egy állandó számot (mindig ugyan azt az egy cella értéket) akarjuk használni mint osztó számot. Erre használjuk a DOLLÁR jelet  ($)  az alt+É billentyűkombinációval tudod beírni.
Nézd meg a példa feladatot:

Osztás állandó cellaértékkel

Ezzel megtanultad az Excel osztás  képlet használatának több módját. Ha ismereteidet tovább bővítenéd Excel témában, akkor érdemes belevágni egy online Excel tanfolyamba vagy Excel oktatásba, ahol az alapoktól kezdve akár a profi szintig is eljuthatsz.