Excel táblázatkezelőben dolgozva szükséged lehet gyors segítségre. A  munkavégzéshez  leggyakrabban  használt Excel függvények, Excel képletek, Excel alapok bemutatásával ezek hatékonyabb alkalmazásában szeretnék neked segíteni. Magyar nyelven bemutatom hogyan tudsz elboldogulni az Excel számolás útvesztőiben. Ebben a cikkben az Excel szorzás képlettel foglalkozunk.

Mi a képlet és mi a függvény?

  • A képlet: Összefüggéseket leíró kifejezés.  A képletekkel számtani műveleteket végezhetünk: összeadás, szorzás vagy összehasonlítás. Ha a munkalap valamely cellájában számított értéket akarunk megjeleníteni akkor képletet használunk. A képlet kiegészülhet függvényekkel is.
  • A függvény: olyan matematikai összefüggés, amelyben egy tényező értéke vagy változása meghatározott törvényszerűség szerint függ,  egy másik tényező értékének megváltoztatásától bizonyos határok között.

A képlet  az Excel táblában mindig egyenlőségjellel (=) kezdődik. A képlet elemei az operátorok (összeadásjel, osztásjel stb.)  és az állandók ( számok argumentumok ) kombinációja. A képlet célja egy új érték előállítása. A képlet olyan egyenlet, amelynek eredménye megjelenik a cellában.

Excel képlet eredménye

Ha rákattintunk egy olyan cellára, amit valamely egyenlet eredményeképpen kaptunk, akkor a képlet kiíródik  a Szerkesztőlécen.

A Excel függvények listáját megtalálod a Képletek  menüben a Függvénytár csoportban, kategóriákra bontva

Excel függvénytár

 

Az Excel szorzás képlet alkalmazása

A szorzás műveletet többféle módon lehet végrehajtani.
Gyakorláshoz használd a letölthető gyakorló Excel táblázatot

1. Excel szorzás képlet  beírása cellába

Ehhez a művelethez a * (csillag) karakterrel jelölt szorzást kell használni.

Például ha az   =5*3   képletet beírod egy cellába, akkor az enter lenyomása után  abban a cellában a 15 érték fog megjelenni.

2. Beépített SZORZAT függvényt tartalmazó képlet begépelése cellába
=SZORZAT()függvény

Jelöld  ki a F6 üres cellát. Írj be egy egyenlőségjelet (=), majd írd be a SZORZAT  függvényt. A C6 és D6 cella összeszorzásához. Írj be egy ( egy nyitó zárójelet Jelöld ki a B6;C6 cellatartományt, majd írj be egy ) egy záró  zárójelet. Nyomd le az Enter billentyűt az eredmény megjelenítéséhez.

Szorzat függvény beírása

3. SZORZAT függvény használata, a  Függvény beszúrása párbeszédpanel segítségével

Beépített függvényt tartalmazó Excel szorzás képlet készítésénél a Függvény beszúrása párbeszédpanel segítségével is elvégezheted a műveletet. Példánkban az E6 cellát kijelöljük majd kattintunk a Függvény beszúrása gombra. A Felugró ablakban kiválasztjuk a listából a SZORZAT függvényt,

Szorzat függvény beszúrása cellába

Most az OK gombra kattintunk, az Excel elindítja a függvény varázslót  és megjelenik a Függvényargumentumok kiválasztása párbeszédpanel. A Szám1 ikonjára kattintva kijelöljük a B6 és C6 cellákat, Majd lenyitjuk a párbeszéd panelt és a kész gombra klikkelve elfogadjuk a kijelölést.

Szorzat argumentumok kijelölése

Ha mindent jól csináltál  az Excel elvégzi a szorzást és az E6 cellában megjelenik a szorzás eredménye.
Így  megtanultad az Excel szorzás képlet használatának több módját is. A szorzás akkor sikeres ha a cellákban számok szerepelnek. A gyorsabb munka érdekében érdemes a függvény varázslót használni.