Aki képekkel és weboldalakkal dolgozik, annak előbb-utóbb kihívást fog jelenteni a képek átméretezése. Ha esetleg azt gondolod, hogy ez rád nem vonatkozik, akkor javaslom, hogy olvass tovább! Képek átméretezése minőségromlás nélkül programok tekintetében.

Programok képek átméretezésére

Persze lényegében bármelyik képszerkesztő program alkalmas önmagában a képek átméretezésére is. Ilyenkor sokak vágják rá, hogy Photoshop, de én ezt két okból sem javasolnám.

Egyrészt semmilyen módon nem vagyok híve a lopott szoftverek használatának. Márpedig a Photoshopot a magyar kisvállalkozók 99%-ának teljesen felesleges pénzért megvennie (egyszerűen nem termeli ki), illegálisan letöltve meg egyszerűen ne használd.

Másrészt ezek a programok nem erre vannak kitalálva. Sok minden megoldható velük, és éppen ezért egy olyan egyszerű folyamat, mint a kép átméretezés túl bonyolulttá, túl nehézkessé válhat, nem beszélve a csoportos átméretezésről, amire sokszor lehet szükségünk.

Instant online megoldás: picresize

Azonnal használható, szuperegyszerű megoldás képek átméretezésére a picresize.com. Legnagyobb előnye, hogy online elérhető, tehát akár pl. egy tablettel vagy telefonnal azonnal, ott izibe’ készített képet is átméretezheted.

picresize - képek átméretezése minőségromlás nélkül - program
Egyszerűen húzd a képet a weboldalra, és méretezd át!

Képes a webről levett képpel is dolgozni (közvetlenül url megadható), így akár a saját honlapodra már kitett, túl nagy méretű képet is lekicsinyítheted.

Néhány effektet is lehetőséged van használni, bár ezek szerintem inkább bonyolítják egy képátméretező szoftver használatát. A kivágás, forgatás hasznos ebben a témában, hiszen átméretezhetsz (kicsinyíthetsz) egy képet csak azzal is, ha fölösleges részeket levágsz róla.

Nagyon hasznos opció, hogy a minőségnél megadhatod, hogy mekkora legyen a maximális fájlméret.

A picresize képek csoportos átméretezése esetén is használható (Multiple Pics funkció), bár erre a feladatra nem a legkézreállóbb megoldás.

Windows Picture Resizer Powertoy

Bevallom, az én kedvencem a Windowsra ingyenesen letölthető Image Resizer. (Ha jól tudom, nem létezik magyarul.)

A világ legegyszerűbb alkalmazása, és szerintem képek átméretezése esetén (minőségromlás nélkül) éppen erre van szükség. A kijelölt képre vagy képekre (mert képek csoportos átméretezése ezzel az ingyenes szoftverrel gyerekjáték) jobb egérgombbal klikkelve egy nagyon egyszerű menü jön fel:

Image resizer - képek átméretezése minőségromlás nélkül program
A Windows Image Resizert nagyon könnyű kép egyedi vagy csoportos átméretezésére használni

Néhány előre megadott méret vagy egyéni beállítás közül választva egy gombnyomásra átméretezi a képeket. A minőséget nem változtatja, csak a kép fizikai méreteit csökkenti.

Plusz kényelmét adja az, hogy telepítés után minden, a gépen lévő kép esetében jobb egérgombbal automatikusan előjön. Tehát nem kell szoftvert elindítani, weboldalt megnyitni, egyszerűen ott a kép, és pár másodperc alatt kész a webre vágott verzió.

Képek csoportos átméretezése is gyerekjáték az Image Resizerrel, egyszerűen jelölj ki több képet (vagy a CTRL+A billentyű kombinációval az egész mappát), és az összeset át fogja méretezni!

Megjegyzem, az én tapasztalatom szerint ez az eszköz nagyon jó egyébként a fájlméret csökkentésében is. Az ebben a cikkben illusztrációként használt amerikai palacsinta képet például 400px szélesség esetén képes volt 39,1 kB-ra csökkenteni, amit első ránézésre a minőség alapján nem mondanál meg.

Képek nagyítása?

Tulajdonképpen technikailag lehetséges – valószínűleg a fent javasolt kép átméretező programok is képesek rá -, de mégsem javasolt a képek nagyítása.

A digitális formában tárolt információ attól nem lesz több, hogy nagyítunk. Tehát ha kétszeresére nagyítasz egy képet, attól nem lesz a kép fájlban több adat, mint az eredeti méretében. Ez pedig minőségromlást jelent.

Ezért mindig érdemes az eredeti, lehetőleg minél nagyobb felbontásban készített képet is megőrizni. Így később, amikor valamiért nagyobb méretre lesz szükséged, nem egy butított verzióból kell majd nagyítani, hanem az eredetit lehet ismét felhasználni.

Az persze elképzelhető, hogy valamilyen okból néhány % nagyítás még látható minőségromlás nélkül kivitelezhető, de szerintem ez az üdítő kivételt jelenti ebben a témában.

Képek nagyítására esetleg megoldást jelenthet a Canva ingyenes online képszerkesztő (amiről már korábban írtunk), de minőségromlás nélkül csak nagyon kis mértékben lehet nagyítani.

Milyen az ideális képméret?

Az ideális képméret egy weboldal esetében az, ami éppen akkorára van vágva, mint amekkorában a honlapon megjelenik, és a minőségét tekintve a lehető legrosszabb, leggyengébb minőség azon a határon belül, hogy még az átlagos látogató számára az élvezeti érték romlását jelentse, vagy a rossz minőséget kiszúrja.

Magyarul, vágd a képet legfeljebb akkorára, amekkorában a sablonod kiteszi. Ez a legritkább esetben szélesebb 800-900 pixelénél.

Ha eleve csak egy 200px széles képet szeretnél kitenni, akkor nincs értelme ennél nagyobb méretben feltölteni a tárhelyre.

A minőséget tekintve képe és honlapja válogatja, de javaslom, hogy kísérletezz. Nézd meg, hogy pl. jpeg esetében mi az a minőségi %, amit könnyen kiszúrható torzulás nélkül viselnek el a képeid.