A PicMonkey egy ingyenes, online képszerkesztő program, amit akár azonnal el tudsz kezdeni használni bejelentkezés után. (Google felhasználói fiókkal vagy Facebook-kal egy ingyenes próbaverzió indítható el. Sajnos a cikk megírása óta az ingyenes verzió kipróbálása után már csak fizetősen elérhető.)

A PicMonkey jelenleg csak angolul érhető el, de lényegében annyira egyszerű a használata, hogy az ikonok segítségével ha a neten már elkerülhetetlen alapszintű 5-10 angol szót ismered (pl. open, save), akkor biztos, hogy angol tudás nélkül is megbirkózol vele.

A PicMonkey használata

A PicMonkey használata rendkívül egyszerű. Menj a www.picmonkey.com oldalra, és tulajdonképpen már el is kezdheted használni.

Az Edit gombra kattintva lehetőséged van a saját számítógépedről, Dropbox, Facebook vagy flickr fiókból képet feltölteni. De a legegyszerűbb megoldás az, ha egyszerűen az oldal közepén lévő nagy, reklámszerű képre húzol bármilyen kép fájlt a gépedről. Automatikusan felajánl 3 lehetőséget, köztük a “Drop image to edit“, azaz szerkesztés lehetőségét.

Csak húzd oda a képet, amit feltölt, és már ott is vagy, szerkesztheted a fotót! A bal oldalon érthető, könnyen kezelhető menü segít eligazodni a fotó szerkesztési lehetőségek között.

picmonkey-hasznalata

Online képszerkesztő előnyei

Felmerülhet a kérdés, hogy online vagy telepített képszerkesztőt használj. Én most inkább vállalkozói nézőpontból sorolom fel a PicMonkey, mint ingyenes (sajnos már csak egy próbaverzió erejéig ingyenes) online képszerkesztő számomra legfontosabb két előnyét.

  • Azonnal és bármikor elérhető. Nem kell telepíteni, nem kell azzal bajlódni, hogy éppen nem azon a gépen dolgozol. Akár még egy tablettel lőtt fotót is azonnal rendbe tehetsz és publikálhatsz egy kávézó wifijéről.
  • Könnyebb kezelőfelület. Mivel az online képszerkesztő esetében más a célcsoport és más a szoftver célja, a telepített verziókhoz képest lényegesen könnyebben kezelhető maga a szoftver. Tény, hogy ez grafikus szemmel lényegesen “butább” megoldást jelent, de egy átlagos honlap esetében pl. a blogbejegyzés képek szerkesztéséhez tökéletes megoldás.

Például a gasztroblogomhoz készített saját fényképeket szinte minden esetben ezzel a szoftverrel javítjuk fel. Nem kell persze profi utómunkára gondolni, méretre vágás, színek, kontraszt hangolása, expozíció beállítása – max. 2 perc. Olyan dolgok, amiket fotós szakértelem nélkül is pár perc alatt megtehetsz, és hidd el, az előtte-utána fényképeid tényleg akár ég és föld lehetnek, éppen mint egy jó kis fogyókúra reklámban!

Picmonkey előtte, utána

PicMonkey fizetős verzió

A PicMonkey nem 100%-ban ingyenes online képszerkesztő. Az üzleti modelljük azon alapul, hogy rengeteg funkciót ingyen használhatsz egy bizonyos ideig, de ha komolyabb megoldásokat szeretnél, vagy zavarnak a reklámok, akkor választhatod az évente nagyjából 30-40 dollárba kerülő fizetős, “Royal”-nak nevezett verziót.

Ebben az esetben a kis koronával jelzett prémium funkciók, textúrák is elérhetővé válnak, és megszabadulsz a reklámoktól.

A csábítás ott van, hiszen a fizetős funkciókat engedi kipróbálni a szoftver, csak nem mentheted le az eredményt és nem mehetsz tovább. Számomra tökéletesen elég az ingyenes verzió is, és hatalmas segítség az online publikálásban!

Egy kép többet ér ezer szónál!

Aki próbált már pl. a Facebookon valamit eladni vagy csak népszerűsíteni, az tudja, hogy egy kép tényleg többet ér ezer szónál. Vagyis: a képek eladnak.

Próbáld ki a PicMonkey-t most. Írj egy cikket a honlapodra, javíts fel egy képet hozzá és publikáld. Hidd el, az újabb cikk, a jó fotó elengedhetetlen ahhoz, hogy több látogatód és több vevőd legyen!