A Microsoft Office irodai programok mellett az egyik legelterjedtebb irodai szoftvercsomag az Apache OpenOffice (vagy röviden csak Open Office). De mi is tulajdonképpen ez a program, és miért is annyira népszerű az Apache OpenOffice? Olvass tovább!

Open office jelentése

Nézzük meg először, hogy mit jelent magának az irodai szoftvercsomagnak a neve, mi az „open office” jelentése. Az open office angol szókapcsolat tükörfordításban annyit jelent, hogy „nyitott iroda„. A kifejezést általában az egy légterű, nagy alapterületű irodákra használják, ahol több ember dolgozik egyszerre. A nyitottság (nyílt forráskód) magában az Apache OpenOffice programcsomagban is benne van, ezért találó az elnevezése.

Open office jelentése

Az OpenOffice irodai szoftvercsomag

Az Apache OpenOffice legnagyobb előnye, hogy nyílt forráskódú, másképpen szabad szoftver. „A szabad szoftver olyan szoftver, amelyet a felhasználó:

  • tetszőleges céllal, tetszőleges kívánalmak szerint futtathat
  • működését tanulmányozhatja és igény szerint módosíthatja
  • szabadon másolhatja és terjesztheti, segítve ezzel a környezetében élőket
  • a módosított programot továbbterjesztheti, lehetővé téve ezzel, hogy az egyedi változtatás hasznát egy nagyobb közösség is élvezze.” (Forrás: Wikipedia – Szabad szoftver szócikke)

Így nagyon gyorsan népszerűvé vált főleg a vállalati szektorban. Ez az irodai programcsomag ugyanis ingyenes, nem szükséges semmilyen előfizetést kötni. Csupán le kell tölteni, telepíteni arra az eszközre, amin használni szeretnénk. Eztán már használhatjuk is.

Másik nagy előnye emellett, hogy a szoftverek platformfüggetlenek. Ez azt jelenti, hogy bármilyen platformon (vagyis bármilyen hardver és szoftverkörnyezetben) használható a program. Mindegy tehát, hogy gépünkön Windows, Linux, vagy esetleg Mac OS rendszer fut a gépünkön, az Open Office programok mindegyiken ugyanúgy fognak működni.

Harmadik nagy előnye, az egyszerű kezelhetőségben rejlik…

OpenOffice használata

Az Apache OpenOffice programok használata hasonló a Microsoft Office programokhoz. Egyik népszerűsége is ebben rejlik. Ugyanis a legtöbb iskolában a Microsoft Office programokat tanulják meg alkalmazni a gyerekek (mivel a MS Office programok az oktatásban ingyenesen elérhetők), így sokkal könnyebben alkalmazkodnak később egy olyan programhoz, ami hasonlóan működik hozzá.

Apache OpenOffice programok és fájlformátumok

Az irodai szoftvercsomag minden szükséges alkalmazást tartalmaz, ami irodai környezetben elengedhetetlen. Ennek megfelelően segítségünkre lehet pl. szövegszerkesztésben, táblázatkezelésben, prezentációkészítésben, hogy csak a három legfontosabbat emeljem ki.

  • OpenOffice Writer – Az OpenOffice szövegszerkesztő programja. Nagyon hasonlít az MS Office Word szövegszerkesztőjéhez mind használatban, eszközeiben, funkcióiban, mind pedig kinézetben. A fájlokat alapból .odt kiterjesztéssel menti el, de választható más fájlformátum is.
  • OpenOffice Calc – Ez az OpenOffice programcsomag táblázatkezelő programja. A működése és az ebben készített táblázatok nagyon hasonlóak az MS Office-hoz, ill. az abban készített Excel táblázat formájához. A fájlokat alapjáraton .ods formátumban menti el, de választható más fájlformátum is.
  • OpenOffice Impress – Ez a prezentációkészítő program az Apache OpenOffice irodai szoftverek között. Olyan, mint a Microsoft Powerpoint. A készített prezentációkat automatikusan .odp kiterjesztéssel menti el, de itt is választható más fájlformátum.
  • OpenOffice Base – Adatbázis-kezelő rendszer, hasonlatos a Microsoft Access-hez. Ebben a programban lehet létrehozni adatbázisokat, továbbá űrlapok és riportok készítését is lehetővé teszi.
  • OpenOffice Draw – Az OpenOffice képszerkesztő programja, melyben lehetőségünk van vektorgrafikus képeket létrehozni (hasonló a Microsoft Visiohoz).
  • OpenOffice Math – ebben a programban matematikai képleteket tudunk készíteni és szerkeszteni. A program hasonló a Microsoft Office Equation Editor-jához.

Mindent összevetve az Apache OpenOffice nagyon jó választás abban az esetben, ha szeretnénk mindenképpen jogtiszta szoftvert használni, viszont nem szeretnénk fizetni érte.