Az Inkscape egy ingyenes vektorgrafikai képszerkesztő program. Mire jó? Mikor és hogyan tudod használni az irodában, vagy akár otthon? Nézzük meg most ezt!

Az Inkscape tényleg ingyenes?

Igen, az Inkscape teljesen ingyenesen letölthető és használható, később sem kell érte fizetni. Nyílt forráskódú képszerkesztő program, a GNU Általános Nyilvános Licensz alatt kiadva. Vagyis ingyen letölthető, szabadon felhasználható, még módosítható és terjeszthető is. (Korábban írtam a Picmonkey online képszerkesztőről, ahhoz képest az Inkscape azért más jellegű.)

Mire használható az Inkscape?

Megjegyzés: ezzel a bejegyzéssel az átlagos számítógép felhasználónak, vállalkozónak szeretnék segíteni, tehát kérem a grafikusokat, hogy nézzék el az ő szemszögükből néha pongyolának tűnő megfogalmazásokat.

Inkscape logo
Inkscape logó

Ha honlapod van (vagy még ha nincs is, de mondjuk szórólapod vagy névjegyed igen), akkor az Inkscape egy nagyon praktikus, ingyenes program. Ez egy vektorgrafikai képszerkesztő, vagyis alapvetően nem képek/fotók manipulálására, hanem leginkább geometriai jellegű grafikai elemek szerkesztésére kiváló.

A vektoros grafikák legnagyobb előnye, hogy a kép méretétől függetlenül tárolják az adatokat, vagyis az így szerkesztett képek tetszőleges méretre nagyíthatók minőségvesztés nélkül.

A fantáziádtól és a programmal szerzett gyakorlatodtól függően az Inkscape tökéletes pl. logó szerkesztésére. Könnyen lehet vele honlap elemeket – akár 3D-s gombokat – készíteni. Sokan használják akár profi prezentációk készítésére, diagramok bemutatására is. Én pl. ezt használom a cikkeim kiemelt fotója köré tett narancssárga, lekerekített keret generálására is, de még a névjegyemet is ebben csináltam meg.

Mennyire felhasználóbarát az Inkscape?

Én nagyon szeretem. Talán ha egy grafikust kérdezel, akkor azt fogja mondani, hogy pl. a CorelDraw vagy az Adobe Illustrator tökéletesebb. Ez így is lehet – egy ingyenes szoftvertől sosem várjuk el, hogy a fizetősökkel mindenben megegyező funkcionalitást és kényelmet nyújtson.

Ha viszont azt nézed, hogy az előbbi szoftverek ára százezres nagyságrend egyetlen gépre, akkor könnyen megérthető, hogy miért nem tartom ezeket opciónak egy átlagos vállalkozás, de még egy kezdő grafikus számára sem. (Megjegyzés: ha neked a fizetős szoftverek feltörése és használata reális opció, akkor kérlek ne reklamálj, ha valaki majd az üzletedből lop.)

Az Inkscape használata igényel némi gyakorlást, különösen a bonyolultabb grafikai elemek esetén, de ez a fizetős szoftverekre is igaz. Ha ismered a lehetőségeket, jó a vizuális képzelőerőd, akkor szinte bármit papírra, illetve bitekre tudsz vetni a segítségével.

Ezt a neonszerű feliratot is Inkscape-pel készítettem. Némi gyakorlás után – ami persze egy képszerkesztő programnál akár hónapokat is jelenthet, de ezzel az Inkscape nincs egyedül – egy ilyen felirat 15-20 perc alatt, könnyedén összehozható.

Házipizza felirat - neonfényű
Neonhatású betűk Inkscape-pel készítve
Egyszerű grafika Inkscape-pel készítve
Egyszerű grafika Inkscape-pel készítve

Én például arra is az Inkscape-et használom, hogy ha látok egy jó grafikát, de nem akarok rá az adott projekt keretén belül pénzt kiadni, akkor szépen megrajzolom magam. Lásd pl. ezt a felmérést imitáló rajzot a pipákkal és piros x-ekkel.

Persze aki nálam komolyabb grafikai tehetséggel van megáldva, az egészen professzionális grafikákat is képes Inkscape-pel készíteni, lásd pl. a cikk tetején látható sárga autót.

Inkscape letöltése

Az Inkscape az alábbi linkre kattintva tölthető le, válaszd a te operációs rendszerednek megfelelő verziót: Inkscape letöltése»

Inkscape magyarul

Az Inkscape magayrul is használható. Miután letöltötted és telepítetted a szoftvert, a menüben File » Inkscape Preferences » Interface, majd a “Language” feliratnál válaszd a “Hungarian” opciót, zárd be a programot és indítsd újra.

Megjegyzés: nálam a nyelvi beállítás valamiért nem működik, marad angol. De mivel én alapból minden programot angolul szeretek használni, ezért nem is foglalkoztam vele. Ha nálad sem működik, akkor talán valaki meg tudja mondani a hozzászólásoknál, hogy mi lehet a megoldás…